Pieni pysähdys puomilla ennen itse kasarmille pääsyä. |
Hiukan kesäisempää ilmakuvaa koko alueesta. |
Ensiksi meillä oli noin puolentoista tunnin ajan luentoja Karjalan Prikaatin toiminnasta ja historiasta, varusmiespalveluksesta ja Suomen turvallisuuspolitiikasta. Aiheet eivät välttämättä kuulosta mielenkiintoisilta, mutta esittelijämme tekivät niistä kiintoisia, ja tuli itse opittua ja ymmärrettyä paljon asioita liittyen armeijan toimintaan.
Luentomme oli Kaartinkinossa. |
Tämän jälkeen vierailimme alueen ruokalassa, jossa keittäjä kertoi ruokailuista ja ruokamääristä. Saimme myös kiertää keittiössä nopeasti.
Sitten lähdimme bussilla muutaman kilometrin päähän seuraamaan alokkaiden tykistön harjoittelua, ja halukkailla oli myös mahdollista kokeilla, miltä tuntuu siirtää pienellä pyörällä tykin suuntaa.
Bussin ikkunasta ei juuri (suoria) kuvia ehtinyt napsia. |
Sitten palasimme takaisin kasarmille ja saimme esittelyä tykistörykmentin asuntolassa. Miehillä ja naisilla on edelleen omat huoneensa ja pesutilansa, mutta muita eroja sukupuolten välille ei tehdä, eli naisten on jaksettava kantaa yhtä painavia taakkoja ja miesten tulee pitää tupa yhtä siistinä.
Jokainen alokas saa kaapin, jonka pitää aina näyttää moitteettomalta ja siistiltä, ja kaikkien tavaroiden on mahduttava sinne. Sama siisteys koskee myös tupaa - se siivotaan useamman kerran päivässä |
Viimeiseksi pääsimme vielä vierailemaan Sotkussa, ja meille kerrottiin myös sotilaskodin toiminnasta noin muutenkin. Meille tarjottiin kahvit ja munkit pitkän päivän päätteeksi:)
Munkkikahvit ala Sotku. |
Karjalan Prikaatista
Karjalan Prikaati sijaitsee Vekaranjärvellä Pohjois-Valkealassa. Se on Suomen suurin varuskunta ja ainoa joukko-osasto, joka kouluttaa kaikkia maavoimien aselajeja:
- Kymen jääkäripataljoona (KYMPJ)
- Karjalan tykistörykmentti (KARTR)
- Salpausselän ilmatorjuntapatteristo (SALPITPSTO)
- Kymen pioneeripataljoona (KYMPIONP)
- Itä-Suomen viestipataljoona (I-SVP)
- Karjalan Huoltopataljoona (KARHP)
Tämä vuosi on Karjalan Prikaatille juhlavuosi, sillä se aloitti toimintansa jo 1600-luvulla eli täyttää nyt toukokuussa 400 vuotta.
Karjalan Prikaatin tunnus |
Varusmiespalveluksesta
Nykyään mediassa on usein esillä Suomen asevelvollisuuslaki hyvin negatiivisessa valossa sen pakollisuuden, epäoikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksia rikkovuuden ja sukupuolten välisen syrjivyyden takia. Ymmärrän nämä kannat, mutta en näe varusmiespalvelusta silti huonossa valossa. Olen kuullut niin paljon hyviä tarinoita ja inttimuistoja, joten uskon, että ei se kaikesta kurista huolimatta vankileiri ole. Mielestäni oma asenne varusmiespalvelusta kohtaan vaikuttaa kaikkein eniten siihen, millaisena sen myös kokee. Jos lähtee ennakkoluulottomasti hakemaan kokemusta, koulutusta ja uusia tuttavuuksia sekä ottaa kaiken irti intistä, vietetyt kuukaudet ovat hyvällä tavalla ikimuistoisia. Mutta jos asentuu valmiiksi vastentahtoiseksi ja inhoaa ajatustakin varusmiespalveluksesta eikä anna sille mahdollisuutta, puoli vuotta voi olla pitkä ja tuskallinen aika.Itseäni armeijan toiminta kiinnostaa paljon, vaikken (ehkä) itse kuitenkaan ole sitä menossa suorittamaan. Voisin periaatteessa suorittaa naisten vapaaehtoisen varusmiespalveluksen, sillä haluaisin todistaa itselleni pystyväni pärjäämään siellä, mutta toisaalta en haluaisi maanpuolustusvelvollisuutta kriisitilanteessa.
Varusmieheksi - traileri
Täältä löytyy Yle Areenassa pyörivä yhdeksän osainen sarja Naissotilaat, joka kertoo neljän naisen tarinan varusmiespalveluksesta.
Vaikka olemme vasta puolessa välissä teemaviikkoa, voisin veikata, että tämä päivä oli suosikkini. Odotin tätä jo ennalta, ja itseasiassa innostuinkin tästä kurssista kun luin kurssin tiedoista, että pääsemme vierailemaan varuskunnassa, eikä tämä päivä tuottanut todellakaan pettymystä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti